Шаблон HACCP. Користь та небезпека

Часто нас просять дати шаблони документів‼️Тому що більшість вважають, що достатньо цих самих шаблонів, щоб розробити та впровадити НАССР.
✔️Давайте розберемося❗ Якщо вам потрібен шаблон процедури, наприклад, по управлінню документацією або з внутрішнього аудиту, то це одна справа. Звичайно ж зручніше взяти чиюсь процедуру і переробити її під свою організацію. Навіщо винаходити велосипед? Але запам’ятайте раз і назавжди – не можна просто купити (взяти, позичити, списати і т.д.) шаблонний НАССР і вважати, що він підійде для вашої організації.
✔️Чому❓ Тому що аналіз небезпек і визначення ризиків на будь-якому підприємстві – це завжди індивідуально. Враховується планування приміщення, особливості обладнання, різна сировина, технологія виготовлення продукту, різні виробничі умови і багато іншого, і це означає що результати ідентифікації небезпечних факторів у вас будуть відрізнятися! Навіть, якщо ви пекарня і берете НАССР пекарні. Буде недостатньо просто взяти і поміняти назву компанії і ПІБ директора. У вас може зовсім по-різному будуватися підпорядкованість в організації, бути різні структурні підрозділи і виконувані посадові обов’язки. А може у вас взагалі працює три людини в організації. Різний асортимент продукції, що випускається. Наприклад, одна пекарня випускає тільки хлібобулочні вироби без начинки, а інша пекарня хлібобулочні вироби з начинками. І ось, у вас вже кардинально відрізняються ризики на виробництві. Тому, будь-яка шаблонна документація може виявитися неповною, мати мало спільного з вашим виробництвом і, навіть, в корені невірною, не дивлячись на ту ж галузь, що і буде обов’язково виявлено в ході проведення перевірки.
✔️НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points) – це завжди специфічно для конкретного підприємства. Тому цю систему, в будь-якому випадку, вам необхідно розробляти індивідуально. Зараз безліч компаній пропонують купити шаблони. У рекламі таких компаній часто пишуть, що пакет таких шаблонів складається з 150 сторінок, а то і більше. Наче, чим більше документ, тим краще. Це в корені не вірно. Справа не в кількості, а в якості. Пам’ятайте це і бережіть свій час та інші ресурси‼️

3 коментарі

    1. Вартість послуг залежить від кількості Ваших виробничих процесів. Якщо Ви виробляєте тільки чіпси, або хочете отримати послугу з розробки системи управління безпечністю харчових продуктів, лише, стосовно виробництва чіпсів, то вартість буде складати 1*000 грн, відповідно до наказу 590, або 1*000 відповідно до ISO 22000. Для більш детальної інформації та для отримання комерційної пропозиції просимо звернутись за контактами у розділі “контакти”.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.