Для тих, хто, насправді, має ціль

ISO 22000. Що це?

Міжнародний стандарт ISO 22000 визначає вимоги для системи управління безпечністю харчових продуктів.

Стандарт ISO 22000 призначений для проведення сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів організацій, що беруть участь в харчовому ланцюгу, переробляють або виготовляють:

  • продукцію з малим і з великим терміном зберігання;
  • харчові інгредієнти;
  • тваринницьку продукцію;
  • упаковку для харчових продуктів.

Стандарт ISO 22000 розроблений для того, щоб допомогти організаціям-учасникам харчового ланцюга, незалежно від їх розміру, однозначно зайняти свої сегменти ринку і успішно збільшувати його межі і задовольняти вимоги зацікавлених сторін, включаючи клієнтів організації.

Вимоги стандарту ISO 22000 гармонізовані з вимогами інших стандартів ISO. Розділи стандарту ISO 22000 включають в себе сферу застосування, визначення, принципи розробки системи НАССР, вимоги до системи менеджменту безпеки харчової продукції.

ISO 22000 містить в собі частину вимог міжнародного стандарту в області систем менеджменту якості 

ISO 9001.

Чому варто впровадити систему управління безпечнісю харчових продуктів (НАССР)?

Переваг від використання СУБХП багато. Нижче наведені найважливіші з них:

  • СУБХП є систематичним підходом, що охоплює всі аспекти безпеки харчових продуктів, починаючи від вирощування, збору врожаю, закупівлі сировини і закінчуючи використанням кінцевим споживачем;
  • Використання СУБХП перенесе акценти від випробування кінцевого продукту до використання превентивних методів забезпечення безпеки при виробництві і реалізації;
  • Правильно проведений аналіз небезпечних чинників дозволяє виявити приховані небезпеки і направити відповідні ресурси в критичні точки процесу;
  • Зменшення втрат, пов’язаних із відкликанням продукції, штрафними санкціями і судовими позовами;
  • СУБХП може інтегруватися в загальну систему менеджменту якості у відповідності зі стандартами серії ІSО 9000;
  • Міжнародні організації, такі як Комісія Соdех АІіmеntаrius, схвалили застосування НАССР як найбільш ефективний засіб попередження захворювань, що викликаються харчовими продуктами;
  • Застосування НАССР, як є обов'язковим для підтвердження виконання законодавчих і нормативних вимог.

 

 

чому варто сертифікувати систему управління безпечнісю харчових продуктів?

Сертифікація системи управління безпечністю харчових продуктів надає низку переваг виробнику у порівнянні з несертифікованою СУБХП:

  • підвищення довіри споживачів до продукції, що виробляється, за рахунок демонстрації наявності та відповідності системи управління безпечністю харчових продуктів і, як наслідок, підвищення конкурентоспроможності продукції;
  • підвищення довіри з боку партнерів, і значне поліпшення інвестиційної привабливості;
  • вихід на міжнародний ринок, розширення вже існуючого ринку збуту, а також переваги при участі в тендерах;
  • зниження частки браку і рекламацій (відкликання продукції) в загальному обсязі виробництва і реалізації;
  • наявність документального підтвердження безпеки продуктів, що виробляються і послуг в харчовій галузі;
  • додаткові можливості для інтеграції з СУЯ за стандартом ISO 9001;
  • високоефективний піар організації (використання знака відповідності системи сертифікації);
  • додаткові можливості при отриманні замовлення в державних та інших закладах (школи, дитячі садки, лікарні), адже, останнім часом, сертифікат на СУБХП є обов'язковою умовою розгляду тендерних пропозицій з боку замовників, особливо державних підприємств та організацій;
  • на підприємстві впроваджена система управління, заснована на всесвітньо визнаних принципах;
  • використання запобіжних заходів управління.

 

Хто може отримати сертифікат? Варіанти сертифікації. 

  • сертифікувати можна все виробництво, або його частину;

  • сертифікувати можна не тільки підприємства, що виробляють харчову продукцію, але і усі підприємства та заклади, що входять до ланцюга виробництва, зберігання, постачання харчових продуктів, зокрема і ті, які надають послуги харчування;

  • сертифікувати можна організації будь-якої форми власності та сфери діяльності;

  • можна отримати сертифікат як на український варіант стандарту, так і сертифікат на міжнародний стандарт, виданий Європейським органом (для експорту продукції), або ж обидва разом;

  • можливе також прискорене отримання сертифікату (під тендер).

 

Ми пропонуємо та допомагаємо отримати сертифікат на систему управління у органах сертифікації, що мають акредитований статус визнаний Міжнародним форумом з аккредитації (IAF).

Будьте уважні при замовленні послуг з сертифікації у інших компаній!